Famili i ni mmg pandai wat inti nenas...ramai yg dah makan dan rasa mengatakan inti nenas yang mak buat mmg lain dari yg lain...asa nenas nye terasa dan bukan macam inti2 nenas yg dijual kat keadai2 tu...tp nyk org sekarang ambil mudah dan x nak penat penat badan menbuat dan mengacau nenas tu...juz beli yg dah siap senang..jimat masa . Tapi bagi mak...resepi yg ada pada dia tu (belajar dari kecik) dia x nak sia sia kan...pe2 hal pun dia mesti buat jugak Tu la Mak I Puan Sabariah
Ok la ni nak kongsi skit resepi camner mak buat inti nenas
Lebih kurang 10 biji nenas
(di buang kulit, blender halus)
Lebih kurang 4 kilogram Gula
1- First masakkan nenas yg telah diblender tu
2- Masukan gula dan kacau nenas tersebut sampai masak dan menjadi pekat
letakkan daun pandan untuk bau yang wangi
3-Inti dah siap
Tip inti tahan lama
a-Pilih nenas yg baik dan terlalu masak
b-Bile mesin/blender pastikan airnye dituskan betul betul
c-Masak nenas sampai airnye kering
CAKE GALLERY
Inti Nenas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan:
Catat Ulasan